woensdag 12 februari 2014

De tablettas

Keer op keer verbaas ik me er weer over als iemand tegen mij zegt "nee, ik kan geen rok maken want ik ben nog maar beginner. Ik kan alleen maar tasjes maken".

Tasjes zijn moeilijk, punt.

Natuurlijk is een simpel katoenen tasje met twee hengels niet zo moeilijk, maar ik krijg het idee dat mensen veel spannendere dingen maken dan dat. Ik besloot de proef op de som te nemen en zelf maar eens een tas te maken, want geloof het of niet, dat had ik tot 4 maanden terug nog nooit gedaan.

Hoewel de versteviging die ik had gebruikt, de drie lagen stof en de vorm van de tas het project een kleine uitdaging maakte, viel het me alleszins mee. Ik ben best trots en blij met het resultaat. Het enige wat nog mist zijn de drukknopen om de bovenkant goed mee te kunnen sluiten, maar dan mag ik er mee de straat op.

Deze zelfverzekerdheid leidde ertoe dat ik mij heb laten verleiden tot het maken van een tablettas voor mijn vriend. Het zou een postbodemodel worden met schuimrubber vak voor de tablet en ruimte voor eventuele andere spullen.
Nou, ik heb gevloekt en getierd en zweer voorlopig nooit meer een tas te maken. Die zijvlakken die je tussen de voor en achterkant in moet naaien waren een crime. Het heeft ermee te maken dat het moeilijk is de tas in een min of meer 3-dhoek onder te naaimachine door te manoeuvreren. Die hoek is namelijk niet plat, je gaat niet alleen rechts of linksom zoals bij een zakdoek, je moet ook tegelijkertijd dat ding voorwaarts kantelen. Dit klinkt heel onduidelijk, maar beter kan ik het niet verwoorden.
Dan had je nog de schouderband die bevestigd moest worden aan de tas en eigenlijk de dik was voor mijn naaimachine en de sierrand die netjes in een curve om de zoom van de tas heen moest worden gestikt.

Enfin, na veel pijn en moeite heb ik de tas af en ik ben er best tevreden mee. Er zit een tabletvak in van 1 cm dik polyether, een vakje met rits voor je portemonnee, drukknopen aan de zijkant om de bovenkant extra mee af te kunnen sluiten, een verstelbaar hengsel en klittenband om de klep op zijn plek te houden.


Toch denk ik niet dat ik een echte tassenmaakster ben. Hoewel ik uiteindelijk niet kan garanderen dat ik er nooit meer één zal maken. Mijn creatieve brein voert mij nu eenmaal continue ideeën die ik dan koste wat kost moet uitvoeren.

In ieder geval grote complimenten naar iedereen die goed is in het maken van tassen. Ga zo door! Misschien kan je mij tips en trucs geven.
De tip die ik je kan geven; ga eens een rokje maken, dat is zoveel makkelijker!

Ps: het patroon van beide tassen volgt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten