maandag 24 maart 2014

Gordijnen naaien

Zo nu en dan ben ik met minder glamoureuze naaiprojecten bezig. Zo heb ik gisteren herstelwerkzaamheden verricht op onze slaapkamergordijnen, het ondergeschoven kindje binnen de meeste huishoudens. Deze zijn ooit heel netjes genaaid door Niels zijn tante, maar de organza sierstof moest vóór de zwarte katoen komen, niet erachter. Enfin, ik was het zat en besloot het nu maar eens om te draaien.

Gordijnen naaien is niet moeilijk, maar het is wel een k*twerk. Je zit met die lange lappen op je schoot achter je huis-tuin- en keukenmachine...onhandig.
Máár, als je ze af hebt ben je apetrots en kan iedereen zich vergapen aan jouw naaikunsten.

Wil je het ook eens proberen, lees hier dan mijn tips en trucs.

Benodigdheden:
Stof, lees hieronder hoeveel.
Gordijnband van 8 cm
Garen
Inschuifbare gordijnhaken
Centimeter
Spelden

De stof uitzoeken
 1. Meet de breedte van je gordijnrails en de hoogte van plafond tot grond, of tot waar jij ze wilt laten eindigen. Trek hier 2 centimeter vanaf zodat ze mooi vrij hangen en ze niet slepen over de vloer of schuren tegen je plafond.
 2. Zoek het liefste een stof uit van polyester of een andere kunstvezel. Katoen of linnen verpulvert en verkleurt in de zon.
 3. Bereken het aantal meters aan stof. De manier waarop hangt af van de stofbreedte. Bij stoffen van 1,40 of 1,50 zal je banen van deze breedte aan elkaar moeten stikken, 1,40 is immers niet breed genoeg voor het raam en ook niet lang genoeg. Een stof van 2,80 kan je mooi in de lengte van je raam gebruiken waardoor je een oneindige hoeveelheid stof aan één stuk van de rol kan laten knippen.
  De som:
  Vuistregel is, breedte rails keer 1,7 à 1,8 voor een enkele plooi en 2,2  à 2,5 voor een dubbele plooi. Voor de boven- en onderzoom heb je in totaal zo'n 20cm nodig en voor de zijzomen ongeveer zo'n 3 centimeter per baan. Heb je dunne stof, dan is een dubbele onderzoom misschien beter en moet je 30 cm per baan extra rekenen.
  Stel je voor, een raam van 2.80 breed en 2.60 hoog.
  2.80 x 1.8 = 5,04 meter.
  Als je een kamerhoge stof hebt, ben je nu klaar. Neem een paar centimeter extra voor de zijzomen.
  Voor banen wordt het wat ingewikkelder. Je hebt nu de totale hoeveelheid die nodig is om je raam te kunnen bedekken met een enkele plooi, maar je moet weten hoeveel banen er in die hoeveelheid stof gaan. Stel dat we een stof hebben gezien van 1,40 breed:
  5,04 / 1.4 = 3,60 banen. 3,6 banen kan natuurlijk niet, dus je moet 4 banen van 2,80 afnemen. Wat resulteert in 11 meter 20. Je hebt dan ook meer dan genoeg voor je zijzomen.

  Nu denk je misschien: jeetje, dan is een kamerhoge stof toch veel voordeliger? Niet zozeer, een kamerhoge stof is vaak ook twee keer zo duur dan stoffen van 1,40 of 1,50. 
 4. Bereken hoeveel plooien je moet naaien:
  Het aantal plooien reken je als volgt uit: Stel je raam is 280 en je uiteindelijke lap na omzomen is 4,90 meter, dan doe je 490 / 16 = 30,63. Je neemt namelijk 6 centimeter voor de plooi en 10 tussen de plooien. In dit geval kan je het beste 31 plooien maken en de laatste twee ietsjes kleiner. Om te berekenen of de lap na het inplooien jouw raam daadwerkelijk zal bedekken doe je het volgende: 31 x 10 =  310 en dat is ruim voldoende. 31 is het aantal plooien en 10 is de ruimte er tussen, zodoende kom je op 3,10. In feite betekent het dat je jouw lap nog ietsjes smaller kan maken. Dit stukje is een beetje puzzelen.
Nu het naaien:
 1. Indien je stof van 1,40 hebt gebruikt ga je eerst de banen aan elkaar stikken.
 2. Naai het gordijnband aan de bovenkant van het gordijn vast.Gordijnen maken
 3. Vouw de band om, maar stik deze niet door!
 4. Zoom de zijkanten van het gordijn. Meestal zijn dit de zelfkanten en kan je er voor kiezen een enkele zoom erin te zetten, dat laat ik over aan jou.
 5. Dan gaan we plooien.
  Begin met de eerste plooi direct naast de zoom en prik je spelt precies op 3 centimeter. Maak de volgende plooi na 10 cm en zo verder.


 6. Nadat je alle plooien hebt gespeld ga je de plooien op 3cm breed stikken tot het einde/onderkant van de band.
 7. De onderkant van het gordijn sla je eerst 1,5 centimeter naar binnen en dan 8 centimeter en stik je vast.
 8. Schuif vervolgens de haken in de plooien en hang je gordijnen op!
Veel ingewikkelder dan dit wordt het niet. Mocht je nog vragen hebben, kan je altijd bij me terecht.

15 opmerkingen:

 1. Wat een leuke tutorial in het naaien van gordijnen! Volgens mij denken vele dat het ingewikkelder is dan het lijkt. Maar oefening baart altijd kunst zo te zien, ga zo door!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Het is inderdaad gewoon een kwestie van doen. Als het mislukt; jammer, volgende keer beter.

   Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  3. Hallo, ik heb een vraag. Bij punt 5 vraag ik me af of je de uiteindelijk gordijnbreedte bedoelt of de lap waar je nog plooien in gaat zetten? Ik heb twee stukken van 140 die 80 moeten worden, kan ik dan dezelfde formule voor de plooien gebruiken? Alvast bedankt voor je reactie.

   Verwijderen
  4. Hoi hoi,

   Excuus voor de late reactie. Ik zat in New York, dus dat maakt antwoorden iets lastiger.

   Ik bedoel inderdaad de breedte van de stof. Je kan die formule zeker gebruiken. Als ik het zo begrijp heb je een raambreedte van ongeveer 160. Als je dat keer 1,8 doet kom je uit op 288 en dat betekent dat je met 2 banen perfect uitkomt.
   Als je van die 288 8 aftrekt voor de zijzomen heb je een breedte van 280. 280 / 16 = 17,50 plooien. Je hebt dan een plooi van 3cm diep. Dat komt aardig uit aangezien er op één baan van 1,40 ongeveer 8 tot 10 plooien / haken gaan.
   Die halve centimeter moet je dan even verdelen over de laatste paar plooitjes.

   Ik hoop dat je hier iets mee kan!

   Groetjes,
   Miriam

   Verwijderen
 2. Is die 5 cm voor de plooi voor een enkele plooi? Zo ja, hoeveel ruimte moet je nemen voor een dubbele plooi? Mooie tutorial verder! Bedankt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dankje! 5 centimeter is inderdaad voor een enkele plooi, je krijgt dan een plooidiepte van 2,5 cm.
  je kunt hier echter mee spelen, misschien wil je een plooi van 3 of 3,5 cm.

  Voor een vlinderplooi maak je eerst één grote plooi, hier neem je 10 centimeter voor. De plooi is dan 5 cm diep. Deze druk je in het midden in en spelt je vast. Vervolgens stik je onderaan de dubbele plooi( eind van je plooistiksel) de plooi dwars door. Dus van de buitenkant naar het begin van de plooi. Hij gaat dan van boven een beetje openstaan, maar zit wel vast aan de onderkant.
  Is dat een beetje duidelijk?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. http://vadain.nl/upload/iblock/f48/f48edcc94b318981edc065cc016c0d33.jpg

  Hier kan je het duidelijk zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gordijnen zijn vroeger altijd mijn vak geweest. Je legt het heel netjes uit. Ik kwam je toevallig tegen omdat ik blogs bezoek om ideeën op te doen voor onze nieuwe roljaloezie lancering. Ga zo door. Ik kom nog wel eens langs hier om te lezen. Groetjes, Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Tegenwoordig kun je gordijnen ook in een wave plooi maken. Dat scheelt een stuk in het meet en stikwerk van plooien. Je hebt ca 2,5 x de breedte van de rails aan stof nodig. De plooien vallen dan super netjes. Dit als je hier van houdt natuurlijk want een gordijn mag tegenwoordig ook nonchalant hangen. Cheers Thea.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, Wave is erg fraai. Enige minpunt is dat het koordsysteem voor de wave niet in elke rails past.

   Verwijderen
 8. hallo, mooie uitleg, zou je het ook nog kunnen/willen uitleggen als je er voering bij gebruikt? of heb je dat al ergens staan?
  alvast bedankt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi, ik vind deze uitleg heel nuttig en wil het ook zo doen met de gordijnstof die ik heb gekocht. Alleen vraag ik me nog af als de plooien gestikt zijn, hoe hang je dan de gordijnen aan de rails? Dus hoe of waar gaan de haakjes in? Blijkbaar heb je hiervoor geen plooiband nodig, maar hoe werkt het dan? Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen